Houby Berounska a Hořovicka

Výrobce: Machart s. r. o.
Autor: Oldřich Jindřich, Martin Majer, Michal Hejna
Cena:
349,00Kč

Bez daně: 303,48Kč
Množství: - +
   - NEBO -   

Berounsko a Hořovicko jsou unikátní oblastí, na jejímž území se stýkají tři chráněné krajinné oblasti – Český kras, Křivoklátsko a Brdy. Díky rozmanitosti prostředí nacházíme v našem regionu velkou část z více než pěti tisíc druhů hub popsaných z České republiky. Některé dokonce rostou pouze zde. Tato publikace si klade za cíl seznámit čtenáře s výběrem těch nejkrásnějších, nejvzácnějších a nejzajímavějších hub našeho regionu. Potěšilo by nás, kdyby si čtenář po přečtení knihy zapamatoval, že se houby nedělí pouze na jedlé a nejedlé, ale že mají v ekosystému své důležité a nezastupitelné místo, že je nacházíme nejen v lese, ale i na místech, kde bychom je nečekali, že mnohé rostou hojně, ale jiné jsou vzácné a zákonem chráněné, a tudíž bychom je neměli sbírat. Houby jsou totiž nejen „masem chudých“, ale i nedílnou součástí a okrasou naší přírody. Fotograficky velmi bohatě ilustrovaná publikace navazuje na ediční řadu, v které již vyšel úspěšný titul „Podzemí Berounska a Hořovicka“.

 

 

Knihy
Výrobce Machart s. r. o.
Formát 230 x 185mm
Rozsah 144 vnitřních stran
Obálka pevná
Vazba šitá
ISBN 978-80-7656-026-0
Datum vydání 10/2021
Pořadí vydání Publikace byla vydána jako 248. v pořadí nakladatelství Machart.

MI

Oldřich Jindřich (* 1956) Do třiadvaceti let bydlel v Berouně. Potom se odstěhoval na Hořovicko, kde žije dodnes. Je amatérským mykologem s vědeckým zájmem o kuřátkovité houby - Ramariaceae. Člen české vědecké společnosti pro mykologii a České mykologické společnosti, předseda Hořovického mykologického kroužku. Třicet let fotografuje houby. Jeho snímky hub jsou ve více než dvaceti knihách různých autorů, na některých i spolupracoval. Je autorem řady článků ve vědeckých i nevědeckých časopisech. Jako mykolog byl přizván do dvou dílů televizního seriálu Na houby a do pořadu Všechnopárty Karla Šípa. Přednáší o houbách pro různé spolky. Celý život se živil jako kuchař, vymýšlí a fotografuje jídla z hub krok za krokem a pracuje na vydání houbařské kuchařky.

Martin Majer (* 1973) Profesí informatik a zapálený amatérský speleolog a fotograf. Jeho profese, zájem o neživou i živou přírodu a rozvoj digitální fotografie ho nasměrovaly právě k fotografování. Prvotní byl zájem o fotografii v podzemí přirozeném (jeskyních) i umělém (tedy v nejrůznějších dolech, sklepeních a podobně). Experimentoval s různými druhy osvitu. Tyto práce vyústily do několika knižních publikací o podzemí. Je spoluautorem knih Podzemní Praha, Lomy a vápenice v srdci Českého krasu, Podzemní Čechy, Český kras, Křivoklátsko, Tetín svaté Ludmily, Podzemní památky středních Čech a Džbán – krajina opukových plošin, Podzemí Berounska a Hořovicka. Je autor či spoluautor řady příspěvků v časopisech Speleo, Turista, Na Cestu, Český kras. Fotografie publikoval i v některých mezinárodních a českých recenzovaných časopisech a sbornících i dalších knihách.

Michal Hejna (* 1978) Vystudovaný báňský inženýr pracuje už téměř dvě desetiletí jako geolog v soukromé sféře. Kromě geologie patří k jeho zálibám regionální příroda a historie, historie hornictví a speleologie. Je autorem více než stovky odborných a popularizačních časopiseckých článků. Napsal knihy 100 let tetínské kopané, Lomy a vápenice v srdci Českého krasu, Tetín objektivem historie, Podzemí Berounska a Hořovicka a Člověk a podzemní svět. Podílel se na vydání knih Tetín sv. Ludmily a Srdce Českého krasu - obec Srbsko a krajina v jejím okolí. V roce 2019 získal cenu „Prix Non Pereat – Média na pomoc památkám“ udělovanou sdružením PRO BOHEMIA a Syndikátem novinářů ČR.

 

Napsat recenzi


Vaše jméno a příjmení:


Vaše recenze: Poznámka: HTML tagy nebudou převedeny!

Hodnocení: Nejhorší           Nejlepší

Opište prosím kód z obrázku do pole níže: