• Vyprodáno

ORBIS PICTUS Svět v obrazech pro nejmenší s obrázky Václava Sokola (1. díl)

229 Kč
vč. DPH

Aktuální výbor z unikátní obrazové učebnice Jana Ámose Komenského doplněný novými ilustracemi Václava Sokola se snaží zprostředkovat „svět v obrazech“ současnému dětskému čtenáři.

Množství
Vyprodáno

Ak

Aktuální výbor z unikátní obrazové učebnice Jana Ámose Komenského doplněný novými ilustracemi Václava Sokola se snaží zprostředkovat „svět v obrazech“ současnému dětskému čtenáři.

Redaktoři nového vydání Orbis pictus se po čtyřech stoletích obracejí v doslovu k jejímu autorovi s velkým poděkováním...

Milý Jane Ámosi,

Tvoje knížka Orbis pictus (Svět v obrazech) se stala nejznámější a historicky nejúspěšnější učebnicí pro děti. Během téměř čtyř století, která nás dělí od jejího napsání, vyšla v mnoha vydáních. Nakladatelé přizpůsobovali výběr témat dějinám, edice se lišily jazykem i počtem kapitol, původní rytiny nahradily litografie, vynálezy si vynutily dopsání nových kapitol.

Nadčasová je pobídka: Uč se moudrým býti. Přivádíš děti na úžasnou cestu poznávání. Učíš děti svět pojmenovávat, správně rozlišovat, všímat si detailů. Zdůrazňuješ potřebu poznání v různých jazycích.
Malíř Václav Sokol našel Tvůj Orbis pictus jako dítě v knihovně svých rodičů. Podle barvotisků z roku 1883 nakreslil pastelem dvanáct obrazů. Do nich jsme vsadili číslice a ve třech sloupcích český, anglický a latinský text.

Češtinu jsme přiblížili dnešním dětem větnou skladbou a některými slovy, ponechali jsme však starobylé kouzlo původního textu. Angličtina je naopak jednoduchá a moderní.

Věříme, že s nejmladšími dětmi si knížku budou prohlížet rodiče a hledat společně číslice v obrázcích. Starší děti si přečtou krátké texty samy a časem se odváží i na angličtinu. Mohou přemýšlet, které obrazy se od Tvých dob nezměnily a které jsou nové, v latině objevovat slova, jež znají z jiných jazyků.
Svět v obrazech pro nejmenší je drobným vhledem do uspořádaného světa, který dětem v Orbis pictus představuješ. Malíř Václav Sokol překreslil obrázky, které ho přitahovaly. Jednoduchá krása jeho obrazů podtrhuje roli smyslů v procesu poznání.

S díky Tvoji vděční redaktoři

 

"

Detail

Výrobce
Machart s. r. o.
Formát
230 x 230mm
Rozsah
14 vnitřních stran
Obálka
pevná
Vazba
kroužková
ISBN
978-80-87938-63-8
Datum vydání
12/2017
Pořadí vydání
Publikace byla vydána jako 185. v pořadí nakladatelství Machart.
Jan Ámos Komenský

Jan Ámos Komenský

Jan Amos Komenský, latinsky Iohannes Amos Comenius, německy Johann Amos Comenius (28. března 1592 jihovýchodní Morava – 15. listopadu 1670 Amsterdam, Spojené provincie nizozemské) byl poslední biskup Jednoty bratrské a jeden z největších českých myslitelů, filosofů a spisovatelů.[1] Během svého života si získal renomé především jako pedagog, resp. teoretik pedagogiky a autor mnoha spisů z tohoto oboru. Byl jediným tvůrcem originální, filosoficky ukotvené pedagogické soustavy v českých zemích,[2] zabýval se všeobecnou teorií výchovy, didaktikou, vytvořil speciální metodiku výuky jazyků a sám sepisoval originální učebnice. Už za Komenského života si získaly mimořádnou oblibu jeho jazykové příručky Janua linguarum reserata (Dvéře jazyků otevřené, známé jako Brána jazyků otevřená) a Orbis sensualium pictus (Svět v obrazech). Komenský je považován za zakladatele moderní pedagogiky a vysloužil si přízvisko Učitel národů.

Literární odkaz Jana Amose Komenského, který byl coby nekatolík nucen od roku 1628 působit v exilu, je velmi obsáhlý a různorodý. Psal latinsky i bohatou a působivou češtinou. Tvořil spisy encyklopedické a jeho ideálem byla pansofie (vševěda), objímající veškeré tehdejší vědění, zanechal však také díla teologická i teosofická, hymnologická i hymnografická či všenápravná (výchovná, ale přesahující rámec didaktiky). Do obecného povědomí se zapsal také jako autor nejslavnějšího česky psaného díla 17. století s názvem Labyrint světa a ráj srdce.

Detail autora

Václav Sokol

Václav Sokol

Narozen 19. září 1938 v Praze. Václav Sokol je český výtvarník, grafik a ilustrátor. Narodil se v rodině architekta Jana Sokola, jeho bratrem je filosof Jan Sokol. V letech 1953–1958 vystudoval střední výtvarnou školu. Kvůli svému třídnímu původu a vyznání nebyl přijat ke studiu na vysoké škole. V šedesátých letech pracoval v Památníku národního písemnictví. Od roku 1971 pracoval v Propagačním oddělení podniku Stavby silnic a železnic.

Detail autora

16 další produkty ve stejné kategorii: