- Vyprodáno
Podzemí Berounska a Hořovicka
Unikátní obrazová publikace o bohatém dědictví podzemní říše od Křivoklátska po Český kras.
Berounsko a Hořovicko jsou unikátní oblastí, na jejímž území se stýkají tři chráněné krajinné oblasti – Český kras, Křivoklátsko a Brdy.
Berounsko a Hořovicko jsou unikátní oblastí, na jejímž území se stýkají tři chráněné krajinné oblasti – Český kras, Křivoklátsko a Brdy. Díky rozmanitosti prostředí nacházíme v našem regionu velkou část z více než pěti tisíc druhů hub popsaných z České republiky. Některé dokonce rostou pouze zde. Tato publikace si klade za cíl seznámit čtenáře s výběrem těch nejkrásnějších, nejvzácnějších a nejzajímavějších hub našeho regionu. Potěšilo by nás, kdyby si čtenář po přečtení knihy zapamatoval, že se houby nedělí pouze na jedlé a nejedlé, ale že mají v ekosystému své důležité a nezastupitelné místo, že je nacházíme nejen v lese, ale i na místech, kde bychom je nečekali, že mnohé rostou hojně, ale jiné jsou vzácné a zákonem chráněné, a tudíž bychom je neměli sbírat. Houby jsou totiž nejen „masem chudých“, ale i nedílnou součástí a okrasou naší přírody. Fotograficky velmi bohatě ilustrovaná publikace navazuje na ediční řadu, v které již vyšel úspěšný titul „Podzemí Berounska a Hořovicka“.
Informatik a fotograf. Jeho profese, zájem o neživou i živou přírodu a rozvoj digitální fotografie ho po roce 2000 nasměrovaly právě k fotografování. Prvotní byl zájem o fotografii v podzemí přirozeném, jeskyních, i umělém, tedy nejrůznějších dolech, sklepeních a podobně. Hodně experimentoval spolu s Milanem Korbou s různými druhy osvitu. Tyto práce vyústily do několika knižních publikací o podzemí. Je spoluautorem knih Podzemní Praha, Lomy a vápenice v srdci Českého krasu, Podzemní Čechy, Český kras, Křivoklátsko, Tetín svaté Ludmily a Podzemní památky středních Čech. Je autor či spoluautor řady příspěvků v časopisech Speleo, Turista, Na Cestu, Český kras. Fotografie publikoval i v některých mezinárodních a českých recenzovaných časopisech a sbornících a dalších sedmnácti knihách. Je autorem několika fotografických výstav. V posledních letech jsou u něj ale častá i témata krajiny na povrchu a živé přírody, rád ale fotografuje i v industriálním prostředí. Spolupracoval na wokshopech pro FAMU, katedru fotografie. Kniha Křivoklátsko – příběh královského hvozdu získala na veletrhu Svět knihy 2016 hlavní regionální cenu Miroslava Ivanova za významné dílo literatury faktu. Kromě fotografování patří k jeho zálibám speleologie a montanistika. Od roku 2002 je členem české speleologické společnosti, základní organizace Tetín.
Detail autoraVystudovaný báňský inženýr pracuje už patnáct let jako geolog ve Velkolomu Čertovy schody, čímž se mu povedlo propojit koníček se zaměstnáním. Kromě geologie patří k jeho zálibám lokální historie, historie hornictví a speleologie. Od roku 1998 je členem české speleologické společnosti, základní organizace Tetín. Za více než dvacet let se podílel na výzkumech jeskyní v rámci České republiky a zúčastnil se třiceti zahraničních expedic do Slovinska, Rakouska, Bulharska, Izraele či na Slovensko. Je autorem bezmála sedmi desítek odborných a popularizačních časopiseckých článků. Napsal knihy 100 let tetínské kopané, Lomy a vápenice v srdci Českého krasu a Tetín objektivem historie. Podílel se na vydání knihy Tetín sv. Ludmily. V roce 2019 získal cenu Prix Non Pereat – Média na pomoc památkám udělovanou sdružením PRO BOHEMIA a Syndikátem novinářů ČR.
Detail autoraDo třiadvaceti let bydlel v Berouně. Potom se odstěhoval na Hořovicko, kde žije dodnes. Je amatérským mykologem s vědeckým zájmem o kuřátkovité houby - Ramariaceae. Člen české vědecké společnosti pro mykologii a České mykologické společnosti, předseda Hořovického mykologického kroužku. Třicet let fotografuje houby. Jeho snímky hub jsou ve více než dvaceti knihách různých autorů, na některých i spolupracoval. Je autorem řady článků ve vědeckých i nevědeckých časopisech. Jako mykolog byl přizván do dvou dílů televizního seriálu Na houby a do pořadu Všechnopárty Karla Šípa. Přednáší o houbách pro různé spolky. Celý život se živil jako kuchař, vymýšlí a fotografuje jídla z hub krok za krokem a pracuje na vydání houbařské kuchařky.
Detail autora